![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: 08 Sep 2003
|
![]()
Też mnie to rozbawiło. Lokata z kapitalizacją co dzień. Dla 6% i wkładu 15k, dzienny zysk to około 2,4zł. Podatek belki od tej sumy to mniej niż 0,5zł. Po zaokrągleniu do pełnych złotówek wychodzi nam... że nie płacimy podatku belki
![]() |
![]() |
![]() |
#ADS | |
Reklama
Circuit advertisement
![]() Zarejestrowany: Always
Miasto: Advertising world
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: 16 Oct 2002
Miasto: Warszawa
|
![]()
Teraz to się powinno kupować fundusze/akcje. Lokata - it's so 2008
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: 03 Aug 2004
|
![]()
Trzeba pamiętać, że podstawę opodatkowania też należy zaokrąglić - bez tego można nieźle wtopić i zamiast 0% zapłacić 40%.
Edit: @Kaktus: ![]() Ostatnio edytowany przez Piter : 07-28-2009 o 11:58 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
![]() |
![]() Cytat:
![]() 10x KAT. btw wlasnie stalem sie ownerem kredytu walutowego .... nie znalazlem zadnego doradcy w jakiej kolwiek firmie ktory by chcial przylozyc raczke do tego. O kredyt staralem sie 3 miesiace a bank bardzo chcial abym przeszedl na zl dajac mi nawet pozornie lepsza oferte (przez jakis tam okres mniejsza marza). Dzisiaj ciesze sie jak dziecko ze nie wzialem kredytu w PLN bo nawet z programem rodzina na swoim placilbym wyzsza rate, przy kursie € 4,90. Tak samo maja sie teraz te lokaty do tego co mozna zarobic na funduszach ktore zajebiscie odrabiaja straty, szczegolnie te ktore dzialaja na surowcach. http://www.infomine.com/Investment/H...s.asp?c=nickel http://www.infomine.com/investment/c...xusd.uoz#chart |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
![]() |
![]()
prisajsli, lokaty "it's so 2008", dobre
![]() teraz bedzie tylko lepiej, zlotowka powinna jeszcze isc w gore. fundusze sie umacniaja. ja sie wzialem w koncu za oszczedzanie ![]()
![]() |
#6 |
|
![]()
Ja na funduszach akcyjnych mam średnio +30% za ostatnie 3 miesiące. Były po drodze oczywiście spore wahnięcia w dół.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
|
![]()
A ja kupuję akcje, bo tam mniejsza prowizja
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
![]()
A pokusilby sie ktos z madrzejszych o napisanie prostego poradnika jak zaczac np zabawe z DI BRE przez konto mbank?
chodzi mi konkretnie o to za co sie placi i jak liczyc realny zysk/strate porady jak czesto klikac kup/sprzedaj |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
|
![]()
Poradnik? Składasz wniosek o eMaklera(najlepiej od razu także o SFI), dostajesz umowę, podpisujesz i odsyłasz. Całość trwa 2-3 tygodnie. Wszystkie opłaty masz w tabeli opłat i prowizji. Jeśli dobrze pamiętam prowizja wynosi 0,39%(0,25% dla day-trading) z zastrzeżeniem minimum 3 PLN. Generalnie zabawę za akcjami polecam zacząć na wirtualnym portfelu np: na Bankier.pl. Po paru miesiącach można zabrać się za tracenie swoich własnych aktywów
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() |
![]()
bawilem sie na money.pl ale do pupy ten portfel maja, zbyt prosty nie uwzgledniajacy kosztow
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
![]() |
![]() Cytat:
![]() No to mowicie ze juz czas abym wrocil do funduszy? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
|
![]()
No cóż, ten na Bankierze policzy tylko prowizję ale podatek to przecież łatwo policzyć samodzielnie. Ja tam osobiście używam Excela.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
![]() |
![]()
nie ma jakiejs gry która przewiduje wszystkie koszty?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
|
![]()
Nie ma, dlatego że żadne biuro maklerskie nie potrąca od razu Belki, tylko wysyła Ci na koniec roku fiskalnego PIT-38.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
|
![]()
Tak, piszę o akcjach. Jeśli chodzi o fundusze, to Belkę potrącają tylko te polskie, które Ci wystawiają PIT-38. Należny podatek z zagranicznych funduszy trzeba policzyć samodzielnie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
![]() |
![]()
ooo to ciekawe. Wprawdzie nigdy nie kupowalem zagranicznych, ale nie wiedzialem ze musze to pozniej sam zrobic. Troche to dla mnie bez sensu, bo kupie, sprzedam z zyskiem, pozniej musze odjac prowizje, ten podatek i wszystko sobie recznie obliczyc, po czym zaplacic nalezny podatek. Oh...
a jak tego nie zrobie to mnie moze Panstwo sciagac z ramienia prawa jak bandyte ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
|
![]()
Też używam Excela
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
|
![]() Cytat:
http://www.mbank.pl/forum/read.html?...=ld&pn=1&cat=8 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
|
![]()
Szczerze mówiąc, to umknęło mi czego oczekujesz po tym pliku. Ale i tak mogę zapewnić, że on tego nie robi
![]() Zrobiłem sobie za to zajebisty pliczek do weryfikowanie tego co mi przychodzi w RMUA-ch ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Moderator
![]() |
![]()
Moze male OT, ale jakie macie OFE?
![]()
![]() |
#23 |
![]() Zarejestrowany: 21 Jan 2004
|
![]()
A co to za roznica?
![]()
![]() |
#24 |
|
![]()
Najważniejsze jest to, że OFE kradnie nam pieniądze zabierając prowizje. Ja bym wolał sam poobracać tą kasą.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Moderator
![]() |
![]()
poloz sobie na krzesle obrotowym i poobracaj. mozesz nawet 50 lat, zobaczymy czy urosnie
![]()
![]() |
#26 |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
|
![]() Cytat:
OFE jest super interesem, bo jest przymus lokowania tam środków, zamiast tylko ZUSu musimy jeszcze utrzymywać OFE. Reforma ubezpieczeń społecznych nie została zakończona i na razie nie widać nikogo, kto by się za to wziął. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
|
![]()
No właśnie chodzi o to, że OFE jest super interesem... dla OFE. To powinno być inaczej rozwiązane. Na dzisiaj oni chyba mają prowizję od składek. Czyli absolutnie zero impulsu to generowania zysków. Prowizje powinny być od zysków. Bo ja rozumiem, że nie można zlikwidować obowiązkowych funduszy emerytalnych, bo będzie problem z mało przewidującymi.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
|
![]()
Zgadza się, powinno być inaczej, dlatego napisałem, że reforma nie została zakończona. Ten model miał się dalej rozwijać.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
|
![]()
Lepsze OFE w obecnej formie(zwykły fundusz, tylko z 2-3 razy większymi opłatami za zarządzanie), niż trzymanie tego w ZUS, gdzie te pieniądze na siebie nie pracują, a co najwyżej kompensowana jest inflacja.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#31 |
![]() |
![]()
Wiesz co KAT, wlasnie teraz ZUS mial kosmicznie wyzszy zysk niz OFE :/
|
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
![]() ![]() |
![]()
a skad ZUS bierze ten zysk ?
i moze ktos mi potrafi wyjasnic dlaczego trzeba placic x skladek na ubezpieczenie zdrowotne do ZUS w zaleznosci ile dzialalnosci sie prowadzi, moze tutaj jest ten 'zysk' bo leczyc przeciez mnie bedzie tez jeden lekarz mimo iz place za to samo 2 razy ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
|
![]()
I co z tego, skoro to co ja wpłacam do ZUS idzie na pokrycie bieżących potrzeb? Zresztą to nie jest efekt nie wiadomo jak dobrej polityki inwestycyjnej ZUS, gdyż takowa nie istnieje(bardzo ograniczone możliwości inwestowania), tylko efekt strat poszczególnych OFE wynikający ze spadków na giełdach na całym świecie. Jednostka uczestnictwa mojego OFE straciła na wartości(w szczytowym momencie kryzysu) ok 25% od swojego maksimum, przy czym mniej więcej 1/3 z tych start już odrobiła.
III filar - fundusz akcji IKE i próbuj swoich sił. Ostatnio edytowany przez KaT : 07-31-2009 o 12:08 |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 | ||
|
![]()
Tak, przez kilka miesięcy. Do emerytury masz >30 lat.
Cytat:
![]() Cytat:
Równie dobrze możnaby mieć pretensje, gdyby ZUS inwestował w akcje, bo przecież akcje są prywatnej firmy. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
|
![]()
To był skrót myślowy - 7,3% idzie do OFE, 12,22% do ZUS, czyli nie połowa, a 37% składki na cele emerytalne trafia do OFE.
Ostatnio edytowany przez Piter : 07-31-2009 o 14:51 |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
![]() ![]() |
![]() Cytat:
zreszta na tym swiecie jest wiele wiecej paradoksow, dlaczego ze skladek zus jest zwolnione wojsko/policja/strazgraniczna/i_jeszcze_kilka_podmiotow niedosc ze maja latwiej o ta emeryture, wyplaty wyzsze od pracujacych rownolegle z nimi cywilami, to jeszcze nie wplacajac nic na emerutyry dostaja je z budzetu czyli z podatkow wszystkich innych powinno byc "PIIIIIIP""PIIIIIIP""PIIIIIIP""PIIIIIIP"owo ale jednakowo no ale swiat bylby zbyt utopijny
![]() Ożeniony facet powinien zapomnieć o swoich pomyłkach. Nie ma sensu, aby dwoje ludzi pamiętało o tym samym. Ostatnio edytowany przez iFOR.maLENstwo : 07-31-2009 o 21:55 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
|
![]()
Nie nie, składkę rentową - emeryt renty nie ma szansy dostać
![]() |
![]() |
![]() |