America's Army PL

America's Army PL (http://forum.americasarmy.pl//index.php)
-   Kącik sprzętowy (http://forum.americasarmy.pl//forumdisplay.php?f=32)
-   -   windows 7 na laptopie ACERa [emachines] (http://forum.americasarmy.pl//showthread.php?t=20403)

iFOR.maLENstwo 01-18-2011 13:31

windows 7 na laptopie ACERa [emachines]
 
Przed nowym rokiem jeden dziadek w mojej rodzinie kupił sobie laptopa emachines. Problem pojawił się jak go zobaczyłem po 2-3 uruchomieniach i powiedziałem mu że dziwne iż nie ma polskiego windows 7 hp tylko angielski. Wczytałem się wtedy w instrukcję elektroniczną i okazało się że licencja jest na windows wielojęzykowy ale wybiera się go tylko raz przy pierwszym uruchomieniu. Każde kolejne odzyskiwanie systemu z partycji recovery wraca do języka który został pierwotnie wybrany. Nie ma o tym ani jednego słowa w instrukcji papierowej dołączanej do laptopa a jedynie w tej elektronicznej do wglądu już po jego uruchomieniu. Nie wiem czy przy starcie była taka opcja czy nie. Dziadek ma 75 lat więc też nie wie bo podłączył wszystko jak było pokazane na obrazkach w tej papierowej instrukcji działało. Sprzęt kupiony w sklepie nie dla idiotów i kierownik działu starał się mi wmówić że nie mam prawa zwrócić go do sklepu ze względu na niezgodny z opisem bo polskie prawo tego nie przewiduje. Zasugerował tylko żebym sobie załatwił jakąś piracką wersję albo coś innego wymyślił.

Serwis ACERa chce mi pomóc ale wycenili pomoc na 180 pln - płytka z recovery i polskim win, lub 250 - wizyta w serwisie i odblokowują mi win po polsku.

Tak więc do rzeczy zanim pójdę do rzecznika konsumenta zapytać się jego o opinie w tej sprawie mam pytanko. Zna ktoś może jakiś sposób którego użył by serwis a który mógłbym sobie użyć ja spokojnie w domu żeby odblokować tego lapka i przeprowadzić jeszcze raz ten pierwszy start systemu z wyborem języka ? Jestem niestety uparty przy legalnych rozwiązaniach więc wgrywanie jakiś lewych latek i polonizacji nie wchodzi tutaj w grę.

Sprawa jest dla mnie o tyle ważna że dziadek ma tej emerytury tyle ile ma i nie ma kasy na płacenie być może za swoje błędy. Chciał po prostu mieć możliwość rozmowy z wnuczkiem który mieszka w .de a nie chciał mnie "fatygowac" i postanowił załatwić sprawę tak jak umiał najlepiej a że wyszło mu średnio to teraz ma też zgryza iż tak zamieszał z tym wszystkim.

tidididi 01-18-2011 13:53

A to Ci złodzieje w tym Acerze.

Ja na moim Pavilionie miałem Vistę, jednak mi nie odpowiadała. Kiedyś się zreflektowałem i ponownie chciałem spróbować Vistę w kwestii jej optymalizacji, jednak że zapomniałem że usunąłem partycję Recovery. Napisałem do HP. Przysłali mi za dwa tygodnie dwie płytki recovery bez żadnej opłaty.

Ale do rzeczy. Uderz z grubej rury. Jak Ciebie robią w buca, to Ty ich zrób w buca.

Co do polonizacji. To nie są lewe polonizacje. To jest po prostu pakiet językowy pobierany ze strony Microsoftu. Licencji nie stracisz :) Ściągnij i zainstaluj, zaoszczędzisz sobie nerwów. Chyba że lubisz się szarpać tak jak ja, to dawaj ich :D

iFOR.maLENstwo 01-18-2011 14:58

z tego co wiem polonizować można na legalu tylko w wersji windows 7 ultimate a nie w wersji home premium

a szarpać się lubię, 2 dni temu wzywali pod jedno centrum w NS policję bo jakaś baba myślała że jak sobie stanie na wolnym miejscu to je zajęła i może tak poczekać aż jej koleżanka tutaj dojedzie, a ja miałem inną opinie na ten temat i chcąc tam wjechać zablokowałem parking na ponad 20 min zanim ochrona wezwała policję do tej babki, na szczęście miałem kupę czasu i samozaparcia tylko ludzie stojący w samochodach za mną trochę się podzielili jedni mnie popierali inni twierdzili że powinienem ustąpić babie i jechać sobie gdzieś dalej, najlepsze że jej znajoma później objechała cały parking i wjechała w jego uliczkę pod prąd co ją już trochę pogrążyło a dobiło to jak próbowała uciec po wezwaniu policji i przewiozła trochę na masce ochroniarza co ma nagrane drugi robiący za operatora kamerki w telefonie :D
no ale dość offtopa muszę coś wymyślić z tym laptopem.

Louis 01-18-2011 15:04

Przy Win7 Home Premium ściągnięcia z Windows Update polskiej wersji językowej do systemu nie uraczysz.Działa ta funkcja tylko i wyłącznie w wersji Professional,Enterprise oraz Ultimate.

Może warto poczekać na Win 7 SP1 który krąży po necie a dziś na 99% ma mieć oficjalną premierę (tak piszą w sieci).Może przy jego instalacji będziesz mógł ponownie wybrać wersję językową.

RudY+- 01-18-2011 15:08

A masz Keya do tego windowsa? bo wtedy możnaby zupełnie legalnie ściągnąć ze strony microsoftu .iso i dalej to już wiadomo

ewentualnie oddać na podstawie niezgodności towaru z umową - muszą przyjąć jeżeli laptop z windowsem był kupowany w wersji PL a okazał się ENG

Remek 01-18-2011 15:40

leń ściągnij pirata. do legalności wystarczą 2/3 (nośnik, paragon i naklejka)

qhash 01-19-2011 08:36

dokładnie, a potem key-changerem zmień klucz - http://www.sevenforums.com/tutorials...er-change.html
Jeśli chciałby aktywacji ponownej, to dzwonisz na ten specjalny numer, podajesz bloki cyfr mówiąc, że zmieniłeś dysk/płytę główną (awaria) i normalnie aktywują Ci raz jeszcze.

a brudasów z ACERa postrasz rzecznikiem tak czy siak ;)

#


Czasy w strefie GMT. Teraz jest 03:43.

Copyright ©2002 - 2010 AmericasArmy.pl