America's Army PL

America's Army PL (http://forum.americasarmy.pl//index.php)
-   Ogólne 2.8.x (http://forum.americasarmy.pl//forumdisplay.php?f=14)
-   -   Sprzęt a celność. (http://forum.americasarmy.pl//showthread.php?t=14025)

sliver 11-25-2007 10:44

Sprzęt a celność.
 
Sprzęt na którym gram jeszcze jakoś ciągnie tą grę. Niestety ustawienia to już w więlkszości na low. Tak sie zastanawiam jakie to ma przełożenie na moją celnośc w grze. Grałem ostatnio na lepszym komputerze i nie wiem czy tylko odniosłem takie wrażenie, czy rzeczywiscie właściciele lepszych maszyn mają łatwiej w zaliczeniu tzw. head'a?
I jeszcze jedno pytanie: czy np. wpływ na to ma również klasa myszy jakiej używamy?

Malutki 11-25-2007 11:06

Jest dużo osób na tym forum co przy 18 FPS potrafią walić hedy z pupy. Na pewno na lepszym komputerze lepiej się gra, ale jeśli ktoś bedzie trenował na jakimś gorszym, to po pewnym czasie dojdzie do wprawy. Moim zdaniem na lepszym jest łatwiej, a na gorszym jest trudniej sie tego nauczyć ;)

Snipe 11-25-2007 11:33

moj komp to za niedlugo zabytek :P:P ale jakos ciagne na low :D, czasami mi tak zrywa, co sekunde jakies male zwiechy :/ ale jak juz to minie albo czasami pomaga flush w consoli, to idzie grac :) moim zdaniem lepiej jest grac na lepszym kompie, ale ten z gorszym tez ma jakies szanse czasami nawet pomaga to ze masz slabszego kompa :P ale to zadko hehe :P. Osobiscie znam goscia ktory kiedys gral na starej maszynie a teraz gra na bardzo dobrym kompie, i dochodzi do wniosku ze na tej gorszej to lepiej mu sie ze snajpą gralo, mial wieksza wydajnosc :P ze tak powiem heh, a na tej nowszej maszynie to juz mniej to ogarnia :)

pozdro

Krecik1218 11-25-2007 13:17

Mi na mojej starej maszynie to nawet na low tylko Bridge SE i pare innych map działało ale gdy wróg był blisko i strzelałem to zacinka. Teraz na najwyższych bez problemu działa i już mogę każdego z bliska zabić a i mapy się wszystkie wczytują. B.dobry komp lepszy

WiN 11-25-2007 15:13

Cytat:

Napisał =M4LuTkI= (Wiadomość 231334)
Jest dużo osób na tym forum co przy 18 FPS potrafią walić hedy z pupy.

Chyba w idlaka - to jest nierealne. Przy tylu FPS gra zupełnie nie ma płynności, a poruszanie się jest bardzo trudno ;)

Snipe 11-25-2007 18:12

haha, nie zgadzam sie z tym, stary ja mam tyle fps'ow czesto, i jakos mi to nie przeszkadza. Kwestia przyzwyczajenia, jezeli grasz na kompie na ktorym masz ciagle 90 FPS na zielono niewazne gdzie grasz czy na snake plain czy na BC to dla Ciebie to nie problem, ale jezeli grasz na kompie gdzie 25 fps to standart, to masz lipe, ale jezeli grasz na takim sprzecie zalozmy pol roku - rok, to inna gadka :)
Ja gram na slabym kompie jak juz wczesniej napisalem, i juz sie przyzwyczailem do roznych niespodzianek i wycwiczylem skilla, nie wierzysz ?
moge ci pokazac tracka ktory mysle ze prezentuje sie calkiem calkiem :D hehe

peace :) pozdro

btw. http://aaotracker.com/usertracker.php?userid=540482

Malutki 11-25-2007 18:58

Cytat:

Napisał WiN (Wiadomość 231362)
Chyba w idlaka - to jest nierealne. Przy tylu FPS gra zupełnie nie ma płynności, a poruszanie się jest bardzo trudno ;)

Hehe mylisz sie :) Przez 2 lata tak grałem i wiem, że sie da ;)

K@b@n^PL 11-25-2007 20:10

Na lepszych ustawieniach i lepszym kompie, będziesz dużo lepiej grał, to logiczne. jak ustawisz na ustawienia no low, to będzie ci ciężko dojrzeć przeciwnika jeśli będzie gdzieś daleko. Ja gram na dość dobrym kompie, wysokich ustawieniach i dobrym dźwięku - w podpisie masz tego rezultaty :P :D. Oczywiście jeśli jesteś początkujący to nie jaraj się statystykami i nie czituj oraz nie reconnectuj w tej grze chodzi o zabawe :).

K@b@n^PL 11-25-2007 20:14

Cytat:

Napisał smarek (Wiadomość 231337)
czasami nawet pomaga to ze masz slabszego kompa :P ale to zadko hehe :P.

pozdro

Ciekawe kiedy...:lol: :-P

Malutki 11-25-2007 20:21

Cytat:

Napisał K@b@n^PL (Wiadomość 231404)
Ciekawe kiedy...:lol: :-P

Zdziwił byś się !!

Snipe 11-25-2007 20:47

oj zdziwilbys sie, tak :) mialem juz pare takich sytuacji wiec ... nie ucz ojca dzieci robic :)


Cytat:

Napisał K@b@n^PL (Wiadomość 231403)
w podpisie masz tego rezultaty :P :D.

? ? ? ?niecale 300 kili ? ? .... rzeczywiscie wymiatasz ... :/

Malutki 11-25-2007 20:58

Szczerze to jeśli ktoś gra na słabym PC przez długi okres i nauczył się już tak grać to będzie mu troszeczke trudniej gdy przesiądzie się na lepszego PC (choć moze być inaczej). Tak było ze mną. Przez 2 lata grałem na ~18FPS i po pewnym czasie doszedłem do wprawy (frag 1.3) teraz gdy kupiłem "ferrari" lece w dół z fagiem(obecnie mam nieco ponad 1.0). Musze się od nowa przyzwyczajać, celować itp.

E:
A tak wogóle to olać fraga! ;) Gra powinna sprawiać przyjemnosc a nie nerwy z powodu spadajacego fraga :D

RudY+- 11-26-2007 11:50

Cytat:

Napisał =M4LuTkI= (Wiadomość 231416)
E:
A tak wogóle to olać fraga! ;) Gra powinna sprawiać przyjemnosc a nie nerwy z powodu spadajacego fraga :D

Wyłącz trackera i będziesz miał spokój -;)

seboo(pl) 11-26-2007 15:55

Cytat:

Napisał RudY+- (Wiadomość 231444)
Wyłącz trackera i będziesz miał spokój -;)

AMBS SIE NIE DA WYLACZYC A TAM FRAGRATE TEZ JEST :) :O

Avat 11-26-2007 16:07

Ja mam ustawienia wszystko ultra low, system po reinstalce czyściutki, zmodyfikowane ini pod jak najwięcej FPSów (dałoby się bardziej ale PB kickuje), a i tak mogę grać tylko na Bridge i Border (max 20osób na bridgu, 10-12 na borderze), na których mam średnio 15fps :) Da się grać, ale już nie wyrabiam :P

Za jakieś 3-4 dni dostane wypas kompa + dobra myszka, podkładka, dźwięk, który powinien ciągnąć AA na max grafie - pogram trochę i napiszę, czy mi łatwiej czy trudniej :)

seboo(pl) 11-26-2007 16:31

odnosnie przetu gralem kiedys na sprzecie na ktorym mialem 20-22 fps-y szlo mi niezle od roku gram na wypasie nie idzie mi lepiej mimo 75-80 fps-ow ale dzwiek gra tu kluczowa role bo ze zwyklych sluchawek jak sie na 5.1 przesiadlem to roznica juz byla znaczna we fragu choc to moze tylko moje odczucie bo gram tylko na jednej mapie SF PIPOLINE

^HiS^ 11-26-2007 17:43

Cytat:

Napisał seboo(pl) (Wiadomość 231461)
....ale dzwiek gra tu kluczowa role bo ze zwyklych sluchawek jak sie na 5.1 przesiadlem to roznica juz byla znaczna we fragu

lol słuchawki 5.1 hahaha ... wolę kupić słuchawy stereo za 300zł niż jakieś wynalazki 5.1

Cytat:

Napisał seboo(pl) (Wiadomość 231461)
SF PIPOLINE

i nie pipoline tylko pipeline

K@b@n^PL 11-26-2007 19:54

Cytat:

Napisał smarek (Wiadomość 231415)
? ? ? ?niecale 300 kili ? ? .... rzeczywiscie wymiatasz ... :/

Tracker ma 4 dni jakbyś nie zauważył :-> nupku

Midas 11-26-2007 19:58

Ja gram na słabym sprzęcie, wszystko na normal, a mam i tak ok. 80-45 FPS. Czy to może być sprawka tego, że z Athlona 64 1,8 GHz podkręciłem do 2,2 GHz? Chyba mój sprzęt jest co najmniej dziwny :) .

sliver 11-26-2007 20:19

heh..., jak tak czytam to ja wcale nie mam tak złego tego komputera. 40-60 fps to wynik leszpy od niektórych tu podanych. To jednak zależy od planszy, ilosci graczy itd. Jednak bardziej odczywam to w wlace "z bliska". Wtedy nie mam szans. Krótka przecinka, jakis lag i już po mnie. Jak nie trafie wroga pierwszy to już po zawodach.

Malutki 11-26-2007 20:34

Cytat:

Napisał sliver (Wiadomość 231485)
Krótka przecinka, jakis lag i już po mnie.

Te niby lagi to często powoduje ram! PC ma zamało pamieci wiec musi doczytywac z dysk, ktory jest o wiele wolniejszy ;)

sliver 11-26-2007 20:46

1 GB to mało?

Malutki 11-26-2007 21:24

1Gb to totalne minimum! Ale znajda sie extremalni co grają na 512 ;)

-misiu 11-26-2007 22:59

Cytat:

Napisał =M4LuTkI= (Wiadomość 231494)
1Gb to totalne minimum! Ale znajda sie extremalni co grają na 512 ;)

Grałem kiedyś na 512 ram (do tego c2d 6300, gf7900gs) i mimo stałych 60fps prawie nie dało się wygodnie grać. 1GB to minimum ;)

ban_liden 11-27-2007 08:39

Cytat:

Napisał sliver (Wiadomość 231333)
Sprzęt na którym gram jeszcze jakoś ciągnie tą grę. Niestety ustawienia to już w więlkszości na low. Tak sie zastanawiam jakie to ma przełożenie na moją celnośc w grze. Grałem ostatnio na lepszym komputerze i nie wiem czy tylko odniosłem takie wrażenie, czy rzeczywiscie właściciele lepszych maszyn mają łatwiej w zaliczeniu tzw. head'a?
I jeszcze jedno pytanie: czy np. wpływ na to ma również klasa myszy jakiej używamy?

Na innym kompie celujesz inaczej? Słaby komp to dobra wymówka dla nubków :)

sliver 11-27-2007 08:49

Cytat:

Napisał ban_liden (Wiadomość 231505)
Na innym kompie celujesz inaczej? Słaby komp to dobra wymówka dla nubków :)

Nie inaczej, ale wydaje mi sie ze wyraźniej widze z daleka dzieki czemu mogę wczesniej dojżeć wroga i zareagować. Takie były moje wrażenia z grania na lepszym komputerze. Może jednak to tylko wrazenie. Na pewno jednak lepszy sprzet sprawdza sie w walce na krótkim dystansie ze wzgledu na płynność akcji.

-Krecik^ 11-27-2007 09:00

do celnosci to sie ma chyba nijak aczkolwiek lepiej sie celuje przy plynnej grze niz ze ścinkami

Mad_Medic 11-27-2007 10:05

Cytat:

Napisał ban_liden (Wiadomość 231505)
Na innym kompie celujesz inaczej? Słaby komp to dobra wymówka dla nubków :)

Inna jazda jest, kiedy na widok opka komputer nie dostaje czkawki i pozwala płynnie namierzyć cel. Spróbuj zagrać na "stroboskopie" kiedy byle detal powoduje "żabkę". Możesz być najlepszym killerem, ale jak widzisz tylko fotki co pół sekundy, a każda jest inna, to celowanie jest raczej trudne.
Niemniej powyżej pewnego minimum, kiedy gra jest już płynna, nie wielkiego znaczenia czy masz 5GB RAMu czy 10GB.

Snipe 11-27-2007 11:56

ja mam 768 ramu i powiem ze no nie jest ciekawie, ale jakos daje rade. co do tych lepszych i gorszych kompow to mysle ze to zalezy na jakim bazowo sie gralo/gra. ja od poczatku gram na zlomie i juz sie przyzwyczailem do zwiech, scinek, lagow, zrywek, pokazu slajdów, nie jest to przyjemne no ale trudno...

Smokersn 11-27-2007 15:16

Cytat:

Napisał sliver (Wiadomość 231333)
Sprzęt na którym gram jeszcze jakoś ciągnie tą grę. Niestety ustawienia to już w więlkszości na low. Tak sie zastanawiam jakie to ma przełożenie na moją celnośc w grze. Grałem ostatnio na lepszym komputerze i nie wiem czy tylko odniosłem takie wrażenie, czy rzeczywiscie właściciele lepszych maszyn mają łatwiej w zaliczeniu tzw. head'a?
I jeszcze jedno pytanie: czy np. wpływ na to ma również klasa myszy jakiej używamy?

Moim zdaniem jeśli Ci w miarę płynnie chodzi to celność powinna być ok, a jak Masz przycinki to wiadomo...
W myszce dla mnie liczy się to czy dobrze się nią gra i aby nie na rolkę:-]
Najlepiej do tej pory grało mi się jakąś myszką za 25 zł. Co do radiowych mam same negatywne doświadczenia...

BTW wydaje mi się że duży wpływ na celność ma ping, szczególnie do "ruchliwych" celów. Laggującego opfora też jest trudniej trafić (albo zabić).

Krecik1218 11-27-2007 15:29

Ja mam radiową i pasuje mi granie. Na przewodowej ciągle przeszkadzał mi kabel. A tu jedynie to ,że czasem baterię w czasie gry się wyczerpią (ale mam zapas)

Midas 11-27-2007 16:39

Ja wszystkim polecam muszkę laserową. Pewnie pomyślicie, że jak laser do grania, to do razu droga; ale nie. Ja gram na myszce z bagatelnym 800 dpi i gra się dobrze. Co do przewodowa-radiowa to ja wolę przewodową, bo po pierwsze - za dużo kosztują (przeciętna myszka to ok. 100zł), po drugie - nie lubię jak mi się baterie podczas gry wyczerpią :P. Ostatnio planuje zmienić myszkę na ModeCom 907, bo jest niedroga, a wystarczająco dobra. Co o niej sądzicie ( tak nawiasem mówiąc to jest jeszcze świeżo po premierze i dopiero kupię ją za jakiś czas).

^HiS^ 11-27-2007 17:28

modecom, może od razu na kulkę :D
a4tech x-750f sa zajebiste jak na cene
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=272147648

nigdy mi kursor samoistnie nie latał po ekranie, jest bardzo dokładna i idealnie działa w dynamicznych fpsach np ET

zazwyczaj zawsze mam ustawione 800dpi i czułość w grze na wysoką wartość, w ET na 10.21 a w AA wystarczy mi 4.00

krzylew 11-27-2007 18:21

a jak sprawdza się przycisk "3xfire"?

Bo chciałem kupić jakiegoś Razer'a, ale mam Linuksa i nic mi nie dadzą te wszystkie sterowniki itp., więc szukam czegoś co będzie dobre, bez bajerów, ale w relatywnie dobrej cenie.

P.S czy ta myszka ma jakieś sterowniki? Bo tam jest napisane, że nie, ale nigdy nic nie wiadomo.
P.P.S ten przycisk "Firepower Button" to jest to samo co "3xfire" czy coś innego?

^HiS^ 11-27-2007 18:27

3x fire ... jakoś tak nijak się sprawdza :] nie używam go, bo jest niewygodny

sterowniki jakies tam sa ale ich też nie instalowałem bo nie ma to sensu, mysz działa świetnie bez, a sterowniki są tylko po to by przypisac klawisze skrótów do czesto otwieranych aplikacji

z kontekstu można wyczytać ze "Firepower Button" to 3xfire tylko inaczej ujęte

krzylew 11-27-2007 18:33

tak też mi się wydawało, ale nie byłem pewien. Czyli ogólnie warto?

Malutki 11-27-2007 19:02

Od myszki bardzo dużo zależy! Niezawodny sprzet to podstawa ;) IMO polecam Razera DB - świetna mycha

Emigrant 11-27-2007 19:27

Cytat:

Napisał =M4LuTkI= (Wiadomość 231552)
Od myszki bardzo dużo zależy! Niezawodny sprzet to podstawa ;) IMO polecam Razera DB - świetna mycha

bardzo duzo to od reki i sprzetu bo myszka to kulkowa pewna osoba wali banie ze niemalo :)

^HiS^ 11-27-2007 20:48

pewnie dużo ćwiczy na rękę ;p

Emigrant 11-28-2007 11:45

Cytat:

Napisał ^HiS^ (Wiadomość 231566)
pewnie dużo ćwiczy na rękę ;p

Heh no tego to juz musisz sie sam dowiedziec :)

Midas 11-29-2007 18:46

@^HiS^ - Chyba skorzystam z twojej propozycji :) . Ta myszka ma większy zasięg dpi i kosztuje o kilka złotych mniej. Wielkie THNX .

.montrey 11-29-2007 18:59

Cytat:

Napisał =M4LuTkI= (Wiadomość 231552)
Od myszki bardzo dużo zależy! Niezawodny sprzet to podstawa ;) IMO polecam Razera DB - świetna mycha

gowno prawda ;)

Midas 11-29-2007 19:49

Cytat:

Napisał .montrey (Wiadomość 231669)
gowno prawda ;)

:P Może i dobra myszka nie daje zbyt dużo, ale zawsze coś lepszego poprawia wygodę grania. Ja sobie zmieniam dpi w myszce w zależnosci od tego, czy używam snajpy, czy jakiegoś ARa. Poza tym: "złej tańcownicy, przeszkadza nawet rąbek u spódnicy" :P .

..PierWszy.. 11-29-2007 19:55

Cytat:

Napisał =M4LuTkI= (Wiadomość 231552)
Od myszki bardzo dużo zależy! Niezawodny sprzet to podstawa ;) IMO polecam Razera DB - świetna mycha

Tak .. kup razera + słuchawki 5.1 i będzie prawie Pro .
Razer to jakiś błąd produkcyjny,może jakiś odpad? ;) przynajmniej copperhead ..

A wracając do tematu ,gram na średnim sprzęcie i jest mnie dobrze .. ale boje się 3.0 :)

Gumak 11-30-2007 10:42

Cytat:

Napisał ..PierWszy.. (Wiadomość 231673)
Tak .. kup razera + słuchawki 5.1 i będzie prawie Pro .
Razer to jakiś błąd produkcyjny,może jakiś odpad? ;) przynajmniej copperhead ..

A wracając do tematu ,gram na średnim sprzęcie i jest mnie dobrze .. ale boje się 3.0 :)

E tam strachy na lachy, już wiele razy się bałem ,że jak jakaś nowa wersja albo gra wychodzi to mi nie pójdzie.... Tak było z Oblivionem na któym się zawiodłem. Wg mnie AA 3.0 pójdzie na 95% sprzętu ludzi grających wcześniej.

Snipe 11-30-2007 11:04

no zebys nie mial zdziwki ... juz nie raz tak bylo ze podawali wymagania a gra cieła sie nawet na najnizszych ustawieniach ... za przyklad moge podac Warhammer Mark of Chaos ... :) w sumie nie wiadomo jak bedzie z AA ale spodziewać mozna sie wszysktkiego :) pozdro

TaS-Q 11-30-2007 11:07

Co do sprzętu to jest tylko taka różnica że mniej Ci gra przycina itp.
Grałem na słabszym sprzęcie i teraz mam swój nowy i tylko taką róznice widzę - płynność gry.

Ale potrafiłem również przy pingu 1500 ustrzelić kogoś - ale wtedy w głowę się nie celuje :)

Co do wprawy w head shotach to powiem Ci tak:
Jak zaczynałem grę na WC to wnerwiałem się i zastanawiałem jak oni to robią.
Otóż trzymaj broń na pewnej wysokości. Z czasem jak poznasz daną mapę to częste spotkania z wrogiem w drzwiach nie będą problemem.
Oprócz tego refleks też jest ważny - jak trafisz go szybciej to bije w niebo lub w ziemię :)

Ostatnio jak grałem na DUSK'u to udawało mi się przycelować do postaci którą widziałem w cieniu - także trening i jeszcze raz trening ;)

hOOah

Smokersn 11-30-2007 12:49

A co to znaczy: "trzymaj broń na pewnej wysokości"?

edit
Już kumam, chodzi o celownik... sorki^^

Snipe 11-30-2007 13:26

jesli grasz dosc dlugo to z czasem wiesz na jakiej wysokosci np. na WC gdy poruszasz sie w officach jest glowa op4'a wtedy wystarczy puscic serie i po klopocie :P ... hehe tak to teraz wyglada banalnie, seria i po strachu, w rzeczywistosci jeszcze refleks jest wazny no i doswiadczenie :)

Felu1983PL 12-17-2007 00:26

Wg mnie nie ma to większego znaczenia. Ja gram z 15 FPSami i nie najgorzej mi idzie:P


Czasy w strefie GMT. Teraz jest 18:52.

Copyright ©2002 - 2010 AmericasArmy.pl